Grattis Sverige och Sanna Nielsen, vinnare av OGAE Second Chance Contest 2008!

Något annat lyckligt ögonblick för fröken Nielsen, men ändå...


För hela tolfte gången i ordningen sedan tävlingen startade 1987 står Sverige som segrare av OGAE Second Chance Contest, den här gången representerade av Sanna Nielsen med betongballaden Empty Room.
Det var en seger i sann utklassningsstil, Sverige vann med 268 poäng före andrapristagaren Spanien med 178. På tredje plats kom Polen med 155 poäng. Grattis Sanna och grattis du gamla du fria! :)

För er som undrar "vad fasen är allt det här?" så kanske en förklaring med kort historik är på sin plats:
OGAE Second Chance Contest arrangeras årligen av OGAE (Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision), som är Eurovision Song Contests internationella fanclub. Den har ex antal tusen medlemmar spridda i nationella dotterföreningar över de flesta länderna i Europa och dessutom i Israel och Libanon. Entusiaster i resten av världen är förenade i OGAE Rest of the World. Den svenska grenen av OGAE heter Melodifestivalklubben.

En av de aktiviteter som OGAE årligen anordnar är OGAE Second Chance Contest, vilket är precis vad namnet avslöjar: en
andra chans för de utslagna låtarna i varje lands nationella Eurovisionuttagning att få tävla för sitt land i Europa!
Varje land som har haft en lokal uttagning till Eurovision Song Contest det aktuella året (i en del länder väljs deras representanter bara internt av TV-bolagen, men de flesta har en lokal uttagning av något slag) kan genom sin fanclubavdelning ställa upp med varsin melodi från sin uttagning, dock alltså inte de som vunnit och redan fått tävla för dem i ESC. När varje klubbavdelning utsett sin representant skickas en DVD med bandade videoupptagningar av alla bidrag runt till klubbarna i Europa, varje nationell klubbs medlemmar får rösta fram sina favoriter bland de andra ländernas bidrag, och så läggs summan från de röstande i varje land ihop och rapporteras som ett enhetligt resultat för just den klubben på samma sätt som i riktiga ESC, d.v.s. varje land fördelar 1 - 8, 10 och 12 poäng bland sina tio favoriter (såklart undantaget det egna landets bidrag). Vinner gör förstås den som lyckas skrapa ihop flest poäng, vilket i år alltså var ingen mindre än vår svenska Sanna Nielsen. Grattis ännu en gång!

Som nämndes i inledningen är det långt ifrån första gången som Sverige skördar stora framgångar i OGAE Second Chance Contest. Tävlingen har som sagt anordnats varje år sedan 1987, och med våra tolv vinster, sex andraplaceringar och en tredjeplacering leder vi medaljligan överlägset. Tidigare svenska vinnare är:

2007     Cara Mia     Måns Zelmerlöw
2005     Alcastar       Alcazar
2003     Not A Sinner, Nor A Saint     Alcazar
2001     Allt Som Jag Ser     Barbados
1996     Juliette & Jonathan     Lotta Engberg
1995     Det Vackraste     Cecilia Vennersten
1994     Det Vackraste Jag Vet     Gladys del Pilar
1991     Tvillingsjäl     Pernilla Wahlgren
1990     Mitt I Ett Äventyr     Carola
1988     Om Igen     Lena Philipsson
1987     Högt Över Havet     Arja Saijonmaa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback