Skrämmande!

I förrgår natt klockan 02.46 kom jag för första gången på mig själv med att inte ha full koll på hur gammal jag är.
Jag behövde visserligen bara fundera ett par sekunder för att komma på att jag fyllde 22 och inte 23 sist, men upplevelsen skrämde mig ändå. Är detta ett första ålderstecken? Snart börjar jag väl tappa hår också.
Peppar, peppar...

Äntligen!

Årets nobelpris i litteratur går till den franske författaren Jean-Marie Gustave Le Clézio (bara namnet är ju prismässigt!).
Grattis!



Visst har kändiskåtheten i samhället nått långt...

... när en fri, intellektuell rebell som jag kommer på mig själv med att känna ett stråk av stolthet när jag öppnar tidningen och ser att en av mina gamla skolkompisar från gymnasiet (som gick ett annat program och som jag hade en gemensam lektion i veckan med utan att direkt prata med honom någon gång) fått Leif Silbersky som försvarare i en mordbrandsrättegång?
Oj, det där var en enda mening också. Måste jobba på det där.


Retro Eurovision: 1984

Dags för del två i Retroserien. Den här gången vrider vi klockan tillbaka ytterligare några år från sist, och landar i Luxemburg lördagen den 5 maj 1984, då den 29:e upplagan av ESC gick av stapeln i den klaustrofobiska Théâtre Municpial. Enligt uppgift rymde lokalen bara ett par-trehundra åskådare, och dubbelbokningar sägs vara orsaken till att en större arena inte gick att få tag i. Endast de olika ländernas delegationer samt TV-folket, press och säkerhetspersonal fick plats. Ingen hit för fansen som redan då fått för vana att följa cirkusen live, särskilt då detta års melodistartfält måste beskrivas som både ett av de starkaste ditills, definitivt ett av 80-talets starkaste och enligt vissa till och med det vassaste någonsin! Detta fält inleddes av tre svenska mormonbröder i gyllene skor, som vid slutet av en rafflande omröstning också visade sig ha hamnat överst på prispallen med sin Diggi-loo Diggi-ley.
Resultatet har dock aldrig varit överdrivet populärt bland tävlingens hängivna fans, då det enligt många var ett trist och udda val med tre dansande deodoranter som vinnare, och det är inte ovanligt att bröderna Herrey fått toppa listor som "Mest överskattade vinnare genom tiderna", "Sämst klädsmak genom tiderna" (de gyllene skorna borde snarast höra hemma i helvetets innersta cirkel enligt vissa...). Den senaste utmärkelsen deras segrarbidrag lyckades knipa är dock som "Historiens roligaste Eurovision-bidrag" efter en omröstning i Storbritannien! :-)

Den här gången var det sannerligen inte lätt att sålla bland godbitarna, ska sägas! Det tog mycket huvudvärk och många genomlyssningar för att först kunna få ner de totalt i tävlingen ingående 19 bidragen till 10 stycken, och ännu mera för att sedan gradera dessa 10. Till slut lyckades dock känslo- och förnuftscentrum i min hjärna enas om att vad som följer är min slutliga topp 10 för ESC 1984:





1 poäng


Schweiz



Rainy Day med "Welche Farbe Hat Der Sonnenschein?"

Youtube

En rätt straightforward-ballad om färger, känslor och perspektiv (se översättning). Främsta orsaken till topp 10-placering: alla textförfattare som får tyskan att låta det minsta poetisk förtjänar respekt!
Verklig placering: 16:e plats med 30 poäng.





2 poäng


Italien



Alice & Battiato med "I Treni Di Tozeur"

Youtube

Den moraliska vinnaren enligt många "förståsigpåare", och visst är det en läcker och för sin tid oerhört exotisk pop- och operamix. Jag borde vara helt såld, men det är trots allt något som hindrar mig från att fullt ut gå igång på detta. Tycker nog att själva grundkompositionen är lite för klen för att få en högre placering än detta. Den griper inte riktigt tag i mig känslomässigt. Men ett mycket vågat och tappert försök, helt klart!
Verklig placering: en "kompromiss"-artad 5:e-plats med sina 70 poäng, då den gjorde mycket bra ifrån sig (8, 10, 12) hos vissa jurygrupper men inte gick hem alls hos andra.





3 poäng


Luxemburg



Sophie Carle med "100% D'Amour"

Youtube

Nu kommer säkert en hel del av er att börja protestera och undra om jag har något gehör överhuvudtaget. Och visst, det är sant att sångerskan, som egentligen inte var någon sångerska alls utan fotomodell (lyssna så förstår ni varför), med råge tar utmärkelsen "falsksångarfågeln" -84. Men, gott folk, låt oss komma ihåg att det här inte är Idol utan Eurovision Song Contest, d.v.s. en tävling i sångskrivande som är ett forum för Europas låtmakare i första hand. Det är sålunda ett fenomen som är mer närbesläktat med t.ex. Svensktoppen än med Idol och liknande, och den utgångspunkten har jag alltid när jag bedömer bidragen i tävlingen, nu som då. Och det här är en bra och snygg poplåt, ett lyckat hantverk! Så det så.
Verklig placering: 10:e plats med 39 poäng.





4 poäng


Frankrike



Annick Thoumazeau med "Autant D'amoureux Que D'étoiles"

Youtube

Franska är ett mycket vackert sångspråk. Finns det något finare ord för kärlek än "amour"? Dock blir många franska ballader för mig lätt musikaliskt ointressanta ("tråkiga" skulle kanske någon mindre kultiverad säga ;-)), men den är betydligt mer melodiös än många andra vilket får den att höja sig över mängden. Riktigt fin slinga i refrängen också!
Verklig placering: 8:e plats med 61 poäng.





5 poäng


Cypern




Andy Paul med "Anna Maria Lena"

Youtube

Hörde denna för första gången för många år sedan i en svensk översättning av ett dansband, utan att då veta att det var en festivallåt. Hur som helst fortsätter vi det odödliga romanstemat här. Ett klassiskt adjektivstaplande i besjungandet av Henne med stort H... Banalt? Kanske. Vackert, ärligt och stämingsfullt? Ja!
Verklig placering: 15:e plats med 31 poäng.





6 poäng


Danmark



Hot Eyes med "Det' Lige Det"

Youtube

Bidraget som till slut lyckades lyfta Danmark från det eviga bottenträsket upp till en 4:e-plats med 101 poäng. Hos mig blir det dock "bara" en 5:e-plats, men icke desto mindre en farlig utmanare om titeln! Glatt, hurtigt och snabbfästande. Finns egentligen inte så mycket mer att säga...





7 poäng


Norge



Dollie De Luxe med "Lenge Leve Livet"

Youtube

Ett mycket starkt försök från söte bror, som dock inte riktigt gick hem som tänkt. Oförtjänt! Det här är en helgjuten poplåt mycket kompetent framförd och med ett maffigt arrangemang. Borde definitivt ha slutat mycket högre!
Verklig placering: 17:e plats med 29 poäng.





8 poäng


Finland



Kirka med "Hengaillaan"

Youtube

1984 års klart mest originella bidrag. Den borde ha varit som en fräsch fläkt för juryn kan man tycka, det var inte alls många som vågade dra ut svängarna på det här sättet på den tiden. Sådant ska alltid uppmuntras i sig, men i det här fallet står låten sig utmärkt i konkurrensen också enbart på sina rent musikaliska meriter. En störtskön och trallvänlig dänga med lite hippiekänsla som handlar om att chilla och umgås i väntan på tåget. Kirka som sjunger är en mycket folkkär och idag tyvärr bortgången artist i Finland, och detta bidrag röstade finnarna själva fram som deras bästa genom tiderna i en omröstning för ett par år sedan, kuriöst nog!
Verklig placering: 9:e plats med 46 poäng (ändå snäppet bättre än Finlands sedvanliga jumboplaceringar...)





10 poäng


Jugoslavien



Izolda & Vlado med "Ciao Amore"

Youtube

En av de absoluta höjdpunkterna från den gamla tiden då det gamla Jugoslavien (idag uppdelad i en sex länder stark Balkanmaffia...) deltog som enad nation. Att skilja detta romantiska, stämningsfulla, sensuella och vemodiga stycke om avsked av en hjärtevän från nästa bidrag på listan var det som orsakade mig absolut mest huvudbry. Såhär blev ordningen till sist, men kunde man få dela ut två 12:or hade jag gjort det! 
Kanske var det den kontroversiella förhandsvisningsvideon där sångarparet badade nakna som gjorde att det här enligt mig superba bidraget inte plockade ihop fler poäng än 26 och slutade näst sist (18:e plats). Någon förklaring annan än musikalisk för detta debacle måste ju finnas!





Och slutligen...





12 poäng


Irland



Linda Martin med "Terminal 3"

Youtube

Helt enkelt den proffsigaste och modernaste poplåten i startfältet - skriven av Mr. Eurovision himself, Johnny Logan, trots allt! - och hade varit en mycket värdig segrare! För en gångs skull är jag helt överens med Sveriges jury som belönade denna med en 12:a under kvällen. Herreys brädade Linda Martin och hon fick nöja sig med en 2:a-plats med 137 poäng (mot Herreys 145), men hon tog faktiskt revansch just i Sverige åtta år senare 1992 då hon vann med Why Me?, även den skriven av Johnny Logan.





Puh! Trodde aldrig jag skulle bli färdig med denna lista men nu är det gjort i alla fall!
Hela den verkliga resultatlistan

Ser fram emot era kommentarer, både från er redan schlagerfrälsta och er som jag förhoppningsvis lyckats nyfrälsa! ;)



//Micke